La ganiveteria Morros de Manresa tanca després de 126 anys d´activitat-Cigne estrena pastisseria
La ganiveteria Morros de Manresa tanca després de 126 anys d´activitat
El negoci, que s’ha mantingut durant quatre generacions, abaixarà la persiana el 24 de març
27.02.2016 | 06:57
Ariadna Cucurella, amb els seus pares, Ricard Cucurella i M. Roser Grifé mireia arso
Cucurella, geògrafa de formació, va assumir la gestió del negoci familiar el 2009, quan la crisi va deixar-la sense la seva feina d’agent d’igualtat a Olesa. Cucurella, que coneixia bé la ganiveteria tant per tradició com per haver passat “uns quants Nadals i estius” entre ganivets i tisores, va decidir dirigir el negoci de la família, pocs mesos abans que els seus pares, Ricard Cucurella i Maria Roser Grifé, es jubilessin després de 45 anys rera el taulell. Ara Ariadna Cucurella té la possibilitat de reprendre la seva carrera com a geògrafa i no hi ha cap familiar proper que pugui mantenir la flama.
La botiga del número 15 del carrer del Born, avui propietat de la família Cucurella, va obrir portes el 1907. Fins aleshores, el besavi havia treballat al sector del Carme i, un temps més tard, en una parada a Sant Domènec.
El segell del negoci era la producció de ganivets i tisores, eines que passada la guerra civil la família va deixar de produir. La filla del besavi Isidre, Maria, va heretar el negoci, que el 1965 va passar a mans de Ricard Cucurella.
Esmolar eines ha estat una de les activitats més sol·licitades de la ganiveteria, feina que Ricard Cucurella va fer al taller de la rebotiga fins que es va jubilar. Fins avui, a la ganiveteria encara s’esmola, però és una tasca que s’ha externalitzat.
http://www.regio7.cat/economia/2016/02/27/ganiveteria-morros-manresa-tanca-despres/350675.html
El Cigne estrena pastisseria enmig d´una gran expectació
L’històric comerç manresà obria les portes, ahir, de la seva nova botiga-obrado
18.11.2015 | 09:01
Les tres generacions que han impulsat i mantenen el negoci pastisser a El Cigne, ahir a la nova botiga ramon creus
Durant tota la tarda, l’establiment (al xamfrà del carrer Mestres Cabanes) va romandre a vessar de gent, que va tenir l’oportunitat de tastar algunes de les coques i pastes de l’ampli assortiment de la pastisseria, fundada el 1964 per Artur Blaya al carrer Urgell de la capital del Bages (on el negoci encara manté la pastisseria original). Cap al vespre, hi van assistir també el president del gremi de pastissers de Barcelona i l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent. El Cigne és un negoci familiar que ja va per la tercera generació de pastissers. Al seu obrador es combinen les especialitats tradicionals i la pastisseria personalitzada i els productes de nova creació.
http://www.regio7.cat/economia/2015/11/18/cigne-manresa-estrena-pastisseria-enmig/337664.html
L´Englantina reobre convertida ara en una xocolateria i cafeteria
L’antiga pastisseria de la Plana de l’Om és ara un espai de degustació i venda de xocolata
14.11.2015 | 07:44
Pere Bastidas, Maribel López i la seva filla Iris. Roger Junyent
Al capdavant de la nova L´Englantina, oberta fa una setmana i mitja, hi ha el matrimoni format per Pere Bastidas i Maribel López i la seva filla Iris, que és precisament, aquesta última, qui s´ha encarregat de la decoració del local. Tot tres asseguren que estan «molt il·lusionats» per tirar endavant amb la voluntat de fer una cafeteria on s´ofereixin «productes de qualitat i molt diferents dels que es poden trobar en altres llocs de Manresa». En aquesta diversitat hi posen xocolata de marca pròpia i també xurros i porres fets al moment al mateix establiment i amb la seva recepta.
L´establiment ocupa únicament la planta baixa de l´immoble, on abans hi havia la pastisseria i l´obrador de L´Englantina. En aquest espai, amb capacitat per a 40 persones, hi ha el taulell i les diferents taules on es pot prendre una xocolata, un cafè o una pasta. A part de la zona de degustació, hi ha una gran varietat de productes que es poden comprar per emportar-se, com bombons, rajoles de xocolata i, quan s´acostin les festes de Nadal, també tindran torrons de xocolata.
La família explica que ja feia temps que tenia pensat posar en marxa un negoci d´aquestes característiques. I el fet que va decantar-los per tirar endavant el negoci va ser que Bastidas va quedar a l´atur, amb més de 50 anys d´edat, i les dificultats per trobar una nova feina. Finalment, va ser el gener passat quan van trobar el local de L´Englantina. Des de llavors han estat treballant en els permisos i poder tirar endavant les obres, que ara finalment ja estan enllestides i han donat una nova personalitat al local, encara que en mantenen el nom original. Poc després d´una setmana de l´obertura, es mostren molt satisfets de la resposta d´un públic que ara esperen fidelitzar.
Del nom de l´establiment, expliquen que des del primer moment l´entesa amb la família Marsinyach «va ser molt bona» per mantenir-lo, i a més quan estaven tramitant els permisos per a l´establiment va resultar que havien de conservar el nom perquè es tracta d´una façana protegida.
Gairebé un segle d´història
L´emblemàtica pastisseria va tancar l´estiu del 2014, amb una trajectòria gairebé centenària. El negoci el va obrir el 1916 Josep Marsinyach, avi i besavi de Pere i Margarita Marsinyach, que són els dos membres de la família que el van mantenir obert fins l´estiu de l´any passat, quan el Pere es va jubilar.
http://www.regio7.cat/economia/2015/11/11/lenglantina-reobre-convertida-ara-xocolateria/336713.html
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada