L’Isidoro de la Fonda Sant Antoni de Manresa

L’Isidoro de la Fonda Sant Antoni

Persiana avall
La mítica Fonda Sant Antoni del número 20 de la plaça Major, al principi de la Baixada dels Jueus de Manresa va tancar portes la primavera del 2014, per la jubilació del seu responsable, Isidoro de Gregorio. Es posava final d’aquesta forma a un negoci amb més de cent anys d’història, que va iniciar i mantenir fins als anys vuitanta del segle passat la família Camprubí-Puigneró i els seus hereus.
Isidoro de Gregorio, nascut a Sòria (Castella), va arribar fa mig segle a Manresa, on va desenvolupar una llarga trajectòria com a cambrer en coneguts establiments locals fins que, el 1984, es va fer càrrec de la Fonda Sant Antoni, especialitzada en menjars casolans, econòmics i abundants. El negoci ha mantingut l’activitat en un edifici, la Casa Fàbregas, construïda damunt unes antigues cisternes d’aigua anteriors al segle XIV. L’edifici va ser construït per la família Fàbregas, propietaris d’una botiga de teixits, després de comprar al segle XVIII els quatre immobles que formen la finca actual, dos orientats al carrer Amigant i dos a la plaça, i els arranjà fins a convertir-los en un sol edifici a partir de 1718. Al segle XIX s’hi practicà una reforma per unificar la façana de la plaça Major i fer una nova escala.
L’edifici, molt malmès, i només ocupat ja pel bar-restaurant els ultims anys, va haver de ser consolidat l’any 2006 després que unes filtracions d’aigua en fessin perillar l’estructura interna. La Fonda Sant Antoni fou fundada a finals del segle XIX a la baixada dels Jueus per Martí Camprubí i Margarida Puigneró, que li van posar aquest nom en honor de la capelleta del mateix carrer en la qual hi havia una talla de Sant Antoni (que avui es pot veure al Museu de Manresa). El negoci es va traslladar a començament del segle XX al seu actual emplaçament de la plaça Major, fins llavors ocupat pel cafè Cal Cases.
La fonda va ser regentada per successives generacions de la família Camprubí-Puigneró, i comandada així directament per Trinitat Camprubí, primer (esposa del músic, aguatzil i pregoner de la ciutat Josep Bruguera), i per Pere Massegú, el seu gendre, un cop acabada la guerra civil. L’últim de la nissaga a fer-se càrrec del bar-restaurant va ser Josep Maria Massegú, que en va ser el responsable des del començament dels anys 60 fins al 1984, quan, acabat de llicenciar en Belles Arts, es va començar a dedicar a la docència, i el va traspassar a Isidoro de Gregorio.
Una peculiar anècdota corre des de fa temps per Manresa, no sabem si es realment certa o obra de la competència. En una de les vingudes de Joan Capri a Manresa, acabada la funció teatral, l’actor se’n va anar a sopar al restaurant de la fonda de Sant Antoni. Al moment d’aixecar-se de la taula, el client va demanar al cambrer de saludar el cuiner, el qual va comparèixer tot seguit, honorat i emocionat per un reclam de tan prestigi. Diuen que Capri se li va atansar i va dir-li, tot obrint cordialment els braços: “Abracem-nos ara, perquè mai més no tornarem a veure’ns”.
També podem mencionar diferents situacions que avui en dia donarien per editar una nova edició de la Rue del Percebe, en versió manresana. En ple franquisme, en el punt més àlgid de la fonda, al restaurant i cafeteria, podien coincidir sota el mateix sostre, però en racons diferents de la casa i ignorant-se mútuament, joves revolucionaris, falangistes i militars, funcionaris del règim, grisos i guàrdies civils, catalanistes, anarquistes
http://historiesmanresanes.blogspot.com.es/2014/10/lisidoro-de-la-fonda-sant-antoni.html

650 persones visiten l’antiga Fonda de Sant Antoni després de realitzar llargues cues

Abans de començar, a quarts de 5 de la tarda, ja hi havia una cinquantena de persones esperant-se. L’activitat s’ha allargat fins a les 10 de la nit per l’elevada assistència

26.08.2016 | 19:52

650 persones visiten l’antiga Fonda de Sant Antoni després de realitzar llargues cues
GEMMA CAMPS | MANRESA 650 persones han realitzat l’última Visita a la Manresa Desconeguda de la Festa Major de Manresa, avui protagonitzada per l’antiga Fonda de Sant Antoni, a la plaça Major. La visita s’ha allargat fins a les 22:00 de la nit, quan estava previst que finalitzés a les 20:00.
La cantitat de participants en l’activitat ha fet allargar l’horari de la visita, que s’ha clausurat amb un èxit total i ha estat la més concorreguda de la Manresa Desconeguda de tota la Festa Major.
Abans de començar, una cinquantena de persones ja feien cua per entrar i, al cap de mitja hora, ja eren més d’un centenar, la qual cosa ha obligat els historiadors que guiaven els grups a anar a preu fet per tal que tothom pugui gaudir d’aquesta activitat.
Tal com va explicar el diari Regió7 en un extens reportatge (vegeu edició del passat 18 d’agost), els nous propietaris de la Casa Fàbregas, on durant més d’un segle va funcionar la Fonda de Sant Antoni, voldrien convertir-la en un hostal. No només la part de la fonda sinó l’edifici sencer, que es fruit de l’agregació de quatre cases diferents al llarg dels segles. L’origen de la casa es troba a mitjans del segle XVI i, entre els atractius que amaga, hi ha un arc inèdit i un soterrani excavat a la roca que entra cinc metres sota la plaça Major perquè el segle XVIII l’ajuntament va arribar a un tracte amb els propietaris per fer recular la casa.
Enguany, la festa major ha acollit tres visites. La primera, a les esglésies enderrocades durant la guerra civil, va atraure 325 persones; la que es va fer a l’Institut Lluís de Peguera, 423, i la que va protagonitzar un recorregut pels espais de l’oci nocturn a la Manresa dels anys 1920-30, que es va celebrar ahir dimecres, 430.
http://www.regio7.cat/manresa/2016/08/25/visita-lantiga-fonda-sant-antoni/376116.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico