El 60% de les persones grans de Catalunya no arriben a final de mes,un de cada tres ajuda econòmicament els fills i nets

El 60% de les persones grans de Catalunya no arriben a final de mes,un de cada tres ajuda econòmicament els fills i nets


El 60% de les persones grans de Catalunya no arriben a final de mes

Un de cada tres jubilats ajuda econòmicament els fills i nets

Resultado de imagen de El 60% de les persones grans de Catalunya no arriben a final de mes

Al voltant de 175.000 viuen sols “sense desitjar-ho”‘

TERESA PÉREZ / BARCELONA
Dimecres, 28 de setembre del 2016 – 18:01 CEST
El 60% de les persones grans de Catalunya no arriben a final de mes. Aquesta dada es recull en l’informe ‘Gent gran: pobresa i vulnerabilitat‘, elaborat per les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) i presentat aquest dimecres a Barcelona. Una de les raons de la precarietat econòmica és deguda a les reduïdes pensions, ja que prop del 40% de les percepcions de jubilació tenen un import per sota del salari mínim interprofessional, que està fixat en 756,70 euros mensuals per 14 pagues. L’informe elaborat per ECAS posa sobre la taula una dada preocupant: el 2% de la població “viu sola sense desitjar-ho“, aquesta soledat afecta un total de 175.000 persones.

AJUDES A FILLS I NÉTS

L’estudi revela, a més, que una de cada tres persones més grans de 65 anys ajuda els fills econòmicament, ja que molts han tornat a casa o s’han quedat sense ingressos per la longitud i la profunditat de la crisi econòmica. Júlia Montserrat, autora de l’informe juntament amb la sociòloga Cristina Valls, afirma que en aquesta dada no s’hi inclouen ajudes “com donar menjar els néts, pagar-los les activitats extraescolars i recollir-los de l’escola”.
Les privacions materials que pateixen els grans afecten més les dones que els homes, ja que elles han tingut feines més precàries, menys salari (la bretxa salarial entre els dos col·lectius és de prop del 20%) i a més la dona ha renunciat a treballar fora de casa per convertir-se en cuidadora de la família. “Les dones són més pobres que els homes”, apunta Teresa Crespo, presidenta d’ECAS. Això provoca que a partir dels 64 anys la taxa de pobresa femenina sigui cinc punts superior a la masculina.
Si es desglossen les restriccions econòmiques, es pot comprovar que el 34% dels grans no es poder fer càrrec de despeses imprevistes; el 36,7% no pot fer ni tan sols una setmana de vacances a l’any. A més, gairebé el 3% s’endarrereix en el pagament de despeses relacionades amb la vivenda, el 6% pateix pobresa energètica, és a dir no pot mantenir la seva llar a una temperatura adequada.

Sis de cada deu avis tenen dificultats per arribar a final de mes

Les entitats socials alerten sobre l’envelliment progressiu de la població i demanen més polítiques socials

Un grup de pensionistes asseguts en un banc.
Un grup de pensionistes asseguts en un banc. EFE
Sis de cada deu. El 61,3% de persones més grans de 65 anys a Catalunya té dificultats per arribar a final de mes. És a dir, els costa cobrir necessitats bàsiques com l’alimentació i despeses sobrevingudes, segons l’informe anual de les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), que aquest any posa el focus en la vulnerabilitat de la gent gran. La dada s’extreu d’una enquesta de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), segons la qual només el 9,2% no té cap problema per arribar a final de mes. “Les administracions públiques han de prioritzar salvar les persones”, ha dit Teresa Crespo, presidenta de les ECAS, durant la presentació de l’informe aquest dimecres.
Des de les entitats es denuncia que, arran de la crisi, una de cada tres famílies ha d’ajudar econòmicament als seus fills (200.000 persones viuen a Catalunya sense cap tipus d’ingrés). Un factor determinant perquè el 90% de la gent gran, segons ECAS, no tingui avui capacitat d’estalvi. “La seva preocupació més gran implica cobrir les seves necessitats bàsiques com comprar aliments, pagar la llum o mantenir la seva casa en condicions”, ha explicat Carme Gargallo, directora del programa de gent gran de Càritas Barcelona.
Les xifres de l’informe mostren un descens de la taxa de risc de pobresa en la gent gran de 65 anys: del 15,3% del 2014 al 12,8 del 2015. El que no significa una millora de la situació d’aquesta població, segons ECAS, que explica aquesta baixada pel descens del llindar de la pobresa en els últims anys: de 10.090 euros el 2009 a 9.667 el 2015. “Cada vegada cal ser més pobre per ser considerat com a tal”, ha dit Crespo.
El 47,3% de la gent gran va patir alguna privació material el 2015, i d’aquests, el 19,2% en va patir dues, com no poder menjar carn, peix o pollastre almenys cada dos dies. “L’encariment de la vida no ha anat acompanyat d’un increment de les pensions”, ha dit Gargallo, que ha alarmat de l’envelliment progressiu i la falta de capacitat d’estalvi dels pensionistes. “Abans feien una petita guardiola per a despeses imprevistes, ara ja no poden”, ha afegit.
Les dones més grans de 65 anys tenen més risc de pobresa, 5,3% més que els homes. Només el 45% de les dones cobren una pensió contributiva davant del 80% dels homes. “Quan parlem de pobresa, la dona és la protagonista”, ha dit la presidenta de les ECAS. Les pensions de jubilació són d’una mitjana de mil euros, encara que el 60% no arriben a aquesta quantitat. Segons l’informe, 100.000 persones reben pensions contributives i 32.000 no contributives.
Més dependents, menys beneficiaris
Mentre el nombre de persones amb dret a una pensió per dependència augmenta, el nombre de persones ateses disminueix. El 30 de juny del 2016, el 58% de les persones amb dret a prestacions de dependència eren beneficiaris, mentre aquest percentatge era del 81% a finals del 2012. “No només es va retallar al pressupost, també es va retallar en les hores de servei, van augmentar els retards en les avaluacions i moltes persones van ser valorades per sota de la seva incapacitat real”, ha explicat la directora de la Unitat Operativa Sociosanitària D’ADB, Pilar Rodríguez.
La població de 65 anys continuarà augmentant en el futur, segons les projeccions de l’Idescat: en 2031 aquesta franja representarà el 23,9% de la població total, i en 2051, el 30,8%. També hi haurà més proporció de més grans de 85 anys. Si al 2015 representaven el 16,2%, al 2031 serà del 17,1% (22,1% al 2051). Davant això, les entitats aposten per “tornar al model del territori rural, a la col·laboració familiar i veïnal per a la cura dels avis”, ha dit Pilar Rodríguez.
http://cat.elpais.com/cat/2016/09/28/catalunya/1475064610_684989.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico