El prestigiós economista Rifkin, convençut que Catalunya té a les mans ser l’Alemanya del sud

El prestigiós economista Rifkin, convençut que Catalunya té a les mans ser l’Alemanya del sud



Resultado de imagen de economista Rifkin,

El prestigiós economista Rifkin, convençut que Catalunya té a les mans ser l’Alemanya del sud

Puigdemont i Junqueras abracen el repte de l’expert però avisen que sense independència no hi pot haver sostenibilitat

Resultado de imagen de cataluña el pais mas europeo
Guifré Jordan @enGuifre – Catalunya té a les seves mans ser l’Alemanya del sud d’Europa. És el que es desprèn de la conferència a càrrec del prestigiós economista Jeremy Rifkin que s’ha celebrat aquest dimecres a la nit al Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès. La cita ha deixat clar al prop d’un miler d’assistents –un èxit sense pal·liatius de Diplocat, l’entitat organitzadora– que som a les portes d’una tercera revolució industrial, que països com Alemanya, Luxemburg i Dinamarca ja l’estan abraçant, i que Rifkin no té dubte que Catalunya també pot adoptar-la i equiparar-se amb els estats més avançats del continent.
Jeremy Rifkin, el segon per l'esquerra de la imatge, en un acte conduït per Tomàs Molina
Jeremy Rifkin, el segon per l’esquerra de la imatge, en un acte conduït per Tomàs Molina
Carles Puigdemont ha intervingut al final de l'acte, juntament amb el secretari general de Diplocat, Albert Royo, i l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa

Carles Puigdemont ha intervingut al final de l’acte, juntament amb el secretari general de Diplocat, Albert Royo, i l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa

Puigdemont parla clar: sostenibilitat és indissociable a independència
Una visió compartida per Oriol Junqueras, tot i que ha posat un element més sobre la taula: les “mancances i debilitats conegudes per tothom” en el cas del Principat. Una menció implícita a
l’autonomia limitada de Catalunya com a part d’un Estat en contra, tot i que ha empès la societat a la “superació d’aquests reptes” i a “aprofitar aquestes oportunitats” que planteja Rifkin. Un discurs que té paral·lelismes amb algunes de les seves intervencions en mítings de Junts pel Sí en la campanya del 27S. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha parlat encara més clar i ha dit que Catalunya viu dues transicions, la nacional i la de la sostenibilitat, i que l’una és indissociable de l’altra. Els dos pesos més pesants del Govern ho han dit en breus intervencions al mateix acte.
Rifkin: “Catalunya està en millor posició que altres territoris”
Rifkin, que ha assessorat el govern Merkel en matèria econòmica, ha instat Catalunya a treballar des de “demà al matí” en un camí cap a la “comunicació digital, l’energia digital, el transport digital i el benestar digital” perquè “estem fora de temps”, tenint en compte l’avenç del canvi climàtic. En aquest sentit, ha afirmat que Catalunya està en millor posició que d’altres territoris, ja que té una “identitat” i una “cultura mil·lenària”, a banda d’ “expertesa, indústria, tecnologia i una comunitat lligada”. També ha apuntat que ha pogut veure els “plans de desenvolupament” del país, els quals ha aplaudit, però amb la suggerència que hi ha d’haver més treball interdepartamental per encaixar totes les peces.
L’objectiu: una economia amb cost de producció zero
L’economista ha dibuixat un
escenari de col·lapse global de la segona revolució industrial –amb la crisi i la baixada en picat del preu del barril de brent, que deixa les petrolieres sense beneficis–, alhora que està sorgint una nova possibilitat: el món de les energies renovables –que han d’aturar el canvi climàtic–, sumat a l’internet de les coses i el ‘big data’. L’objectiu, segons ell, és aconseguir un sistema econòmic més productiu, eficient i sobretot amb cost de producció com més proper a zero, millor.
Convençut que amb la tercera revolució industrial no hi haurà atur
Per exemple, aposta per l’economia col·laborativa de cost barat –amb exemples com Youtube, Uber, AirBnB o Wikipedia- i la producció d’energia a cada casa, cosa que si la ciutadania fa el salt al cotxe elèctric, equivaldria a no pagar res ni per la llum de la llar ni pel combustible. Davant els riscos que comportaran per les possibles pèrdues massives de llocs de feina a companyies energètiques i petroleres, ha assegurat que moltes d’elles ja s’estan adaptant a la nova realitat, i ha cridat a fer-ho a cadenes de televisió, premsa i empreses de publicitat, que han vist com l’adveniment d’internet els afectava de ple.
A més, segons el mateix economista, el nou paradigma ja està portant infinites oportunitats laborals relacionades amb internet i comportarà que un alt percentatge de la societat treballi controlant i ‘posant el cervell’ que les màquines no tenen. De fet, creu que l’atur pot desaparèixer quan es completi la revolució, encara que tot plegat ha de venir acompanyat d’un canvi en la cultura i la societat. Segons ell, l’any 2050 la transició ja estarà feta, i el canvi de mentalitat de la generació dels ‘millennials’ hi contribuirà decisivament.
Crítica a la política energètica espanyola
En el capítol de la política energètica ha vingut la crítica del ponent més clara cap a l’Estat. Ha rebutjat les traves que l’executiu Rajoy ha posat per la producció casolana d’energia solar i ha etzibat: “A Espanya es paga molta electricitat. És absurd, quan se’n pot tenir de manera gratuïta”. Per Rifkin, mesures com aquesta han “endarrerit uns anys” el començament de la tercera revolució industrial a Catalunya, però s’ha mostrat confiat que ben aviat s’afrontarà de ple, sense aclarir sota quina legalitat, si l’espanyola –i tot el que arrossega– o la catalana.
http://www.directe.cat/noticia/530222/rifkin

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión