La biblioteca més antiga del món en actiu torna a obrir les portes-fundada a Fez l’any 859

La biblioteca més antiga del món en actiu torna a obrir les portes-fundada a Fez l’any 859


La biblioteca més antiga del món torna a obrir les portes

Un important dispositiu de seguretat i un nou sistema de clavegueram són algunes novetats de la restaurada biblioteca fundada a Fez l’any 859


Foto: Khonsali.Foto: Khonsali.
Khizanat al-Qarawiyyin es troba a la ciutat marroquina de Fes i es considera la llibreria més antiga del planeta. Aquesta relíquia cultural i arquitectònica es va fundar l’any 859 i està previst que ben aviat torni a obrir-se al públic. El document més antic i valuós que s’hi conserva és una edició de l’Alcorà del segle IX escrita amb cal·ligrafia cúfica sobre pell de camell.
Els volums manuscrits que s’hi guardaven eren d’una importància extraordinària. Fins al punt que la porta metàl·lica de la biblioteca tenia quatre cadenats diferents, cadascun, al seu torn, amb una clau diferent que era guardada per una persona diferent. La seguretat era màxima, cada vegada que s’havia d’obrir la porta calia que hi fossin els quatre porters.
Òbviament, per poder recuperar la seva funcionalitat s’ha hagut de sotmetre la biblioteca a un minuciós procés de restauració. Segons que explica Kareem Shaheen a The Guardian, la nova biblioteca disposa d’un sistema de clavegueram i drenatge i d’un laboratori ben equipat per tractar, preservar i digitalitzar els exemplars més antics. Aquests manuscrits més febles d’ara endavant es guardaran a una sala
La notícia de la reobertura de Khizanat al-Qarawiyyin arriba en un moment convuls per les icones culturals a la regió. Els terroristes d’Estat Islàmic s’han encarregat els darrers mesos, entre d’altres, a saquejar la gran biblioteca de Mossul, enderrocar el Temple de Bel a Palmira o destruir ciutats senceres a l’Iraq i Síria que havien aixecat els assiris.
De Fatima a Aziza
La història de la magnífica biblioteca de Fes està estretament lligada a dues dones. Fatima al-Fihri era la filla d’un adinerat mercader tunisià que el segle XI va arribar al Marroc. El complex arquitectònic que va idear no només incloia la biblioteca, sinó que també comptava amb una mesquita i la universitat de Qarawiyyin.
Vint-i-dos segles després, l’encarregada de donar una nova vida a l’edifici també ha estat una dona. El 2012, el ministeri de cultura del govern del Marroc —la institució propietària de la biblioteca— va encarregar a l’avaluació de l’estat de la joia arquitectònica a l’arquitecta Aziza Chaouni. Poc després, el seu despatx va aconseguir el contracte per ser els autors de la restauració de la biblioteca en actiu més antiga del món.
http://www.vilaweb.cat/noticies/la-biblioteca-mes-antiga-del-mon-torna-a-obrir-les-portes/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico