Gent de Calaf -Bernat Dámaso organitzador de la Fira de la cervesa artesana -Joan Barnés, nou director comercial de l’AnoiaDiari


Bernat Dàmaso: “La cervesa artesana no és una moda, ha vingut per quedar-se”

Organitzador de la 1a Fira de la cervesa artesana d’Igualada

cultura
Divendres, 7 octubre 2016. 03:00. Toni Cortès Minguet.
D’un cop d’ull
El dissabte 15 d’octubre tindrà lloc, a La bastida, la primera edició de la Fira de la cervesa artesana d’Igualada. Parlem amb en Bernat Dàmaso, expert en cerveses artesanes i organitzador de la fira, sobre aquest esdeveniment i sobre el boom que està vivint la cervesa artesana a casa nostra.
Què trobarem en aquesta primera edició de la Fira de la cervesa que se celebrarà a Igualada el dissabte 15 d’octubre?
D’entrada hi haurà set cervesers. Només són set perquè volem començar a poc a poc, ara volem que aquest set es guanyin la vida. Ja serem a temps a créixer… També hi haurà música en directe i menjar. La fira és la combinació d’aquestes tres coses: cervesa, música en directe i que tothom que vingui pugui menjar a preus molt populars. Vol ser una fira molt popular i propera.
Qui hi ha al davant de la seva organització?
L’organitzem el Diego Paqué, que es cuida de la part estrictament musical; el Bernat Dàmaso, que es cuida de la part cervesera; i La bastida, que s’encarreguen del menjar i, a més, és l’entitat que posa l’espai i dóna cobertura i aixopluc a la fira.
Què us ha motivat a impulsar aquesta fira?
Jo ja feia molts anys que ho tenia al cap… En un aniversari del Nits de Taverna ja vaig organitzar l’Igualada Indoor Beer Festival, el desembre del 2014. El vaig batejar “indoor” amb la idea de fer-ne un altre a l’aire lliure, a l’estiu. La idea era fer-ne un a l’hivern, en un espai tancat, que tenia molt ganxo i un altre a l’aire lliure, a l’estiu. Vaig deixar la taverna i allò es va quedar en un calaix… i segueix estant-hi, perquè hi ha prou mercat per fer una fira a l’estiu i una altra a l’hivern. Ara, aprofitant que em dedico exclusivament a la cervesa artesana i a la cervesa de qualitat, i aprofitant també l’eufòria i el boom per la cervesa artesana, ens vam trobar unes persones i vam decidir tirar-ho endavant.
A l’Espelt ja se celebra, des de fa cinc anys, una fira de la cervesa artesana; i prop de la nostra comarca, a Sant Joan de Mediona, se celebra una de les fires d’aquest àmbit més importants del país. Cal una altra fira? Què diferencia la d’Igualada amb aquestes?
De moment, aquesta és una fira que jo en diria “de petit format”. Hi ha set cervesers, tot passa en un espai relativament reduït, és una fira petitona que tot just ara engega. I, amb franquesa, no la diferencia en gran cosa, perquè el producte és el mateix i també hi haurà música en directe. El que penso és que una capital de comarca, com Igualada, no pot no tenir una fira de la cervesa. A tots els pobles, grans i petits, n’hi ha… Això també neix perquè aquí a Igualada hi ha molt locals on podem trobar cervesa artesana. I que a la Catalunya interior, a la capital de l’Anoia, a Igualada, no hi hagi una fira no és que sigui un pecat però estava a l’aire que tard o d’hora havia de passar. A l’Espelt ens coneixem tots i està súper bé, ja és una fira gran; i la de Sant Joan de Mediona és la més ran que es fa a Catalunya, amb 60 parades i cada any va a més. Hi ha mercat per a tothom. Si a Montbui volen fer una fira -que ja m’ho han proposat-, doncs es fa! El món de la cervesa està a tope!
La cervesa artesana no és una moda, ha vingut per quedar-se
Sí, està “a tope“. Parlaves del boom i l’eufòria que hi ha per la cervesa artesana, tant pel que fa als elaboradors com als consumidors. Creus que això és una moda passatgera?
No, no és una moda, ha vingut per quedar-se. Cada vegada hi ha més cerveseries, més fires, ningú tanca… Hi ha molt públic nou, verge, que s’està incorporant al món de la cervesa artesana. Estan passant coses molt interessants, com el Sergi de la Segarreta que inaugura una nova fàbrica; o l’Òscar de La Caravana, a Menàrguens també ha obert la seva fàbrica. Hi ha un boom molt important, a tots nivells, tant de consumidors, com elaboradors, fires i locals que aposten per tenir-ne.
A la comarca, en els darrers temps, han sortit diverses cerveses artesanes que es comercialitzen. Es fa bona cervesa artesana a l’Anoia?
Sí, i tant. Actualment n’hi ha quatre. Després de l’aparició de L’espina de ferro, de Vilanova del Camí; Minairons, d’Òdena; Tous d’Anoia, de Tous, s’ha incorporat darrerament La lenta, d’Igualada. Totes quatre són molt bones cerveses. Som uns privilegiats perquè tenim quatre bones cerveses aquí i ben a la vora tenim Segarreta, Bripau, Agullons…
Som d’un país que ens fem la ratafia, el vi, el cava… a casa, i ara també ens fem la cervesa.
També, en els darrers anys, ha crescut el nombre de gent que s’atreveix a fer la seva pròpia cervesa a casa
Sí, els homebrewers. Va tot lligat. El boom de què parlàvem també és en l’àmbit casolà. Som d’un país que ens fem la ratafia, el vi, el cava… a casa, i ara també ens fem la cervesa.
Podem parlar d’una “cultura” de la cervesa?
Sí, penso però que estem creant aquesta cultura. No tenim, a Catalunya, un avi que faci cervesa. La persona més veterana fa, com a molt, divuit anys que en fa. Som país de vins i caves, fa segles que en fem i en sabem molt. Però la cultura cervesera no la tenim. El que passa és que en 18 o 20 anys cap aquí hi ha certes persones que fan molt bona cervesa. No hi ha una tradició que s’hagi anat transmetent de pares i fills, però amb pocs temps ha sortit gent que fa una molt bona cervesa. La cultura es va fent, és qüestió de temps. No ens podem comparar amb Bèlgica, per exemple, que és un país de cervesa per excel·lència, amb una cultura cervesera centenària, com aquí la tenim del vi.
Un element que pot influir en aquesta nova cultura és el fet que cada vegada hi ha més bars i restaurants que tenen cerveses artesanes a les seves cartes?
Sí, s’està consumint tant cervesa artesana catalana, que n’hi ha molta i de gran qualitat, tot i ser joves; i està entrant també molta cervesa artesana i industrial d’Europa i dels Estats Units, on també hi ha un boom bestial, hi ha més de 2000 micro cerveseries. Estan arribant coses molt interessants.
Què recomanaries als que habitualment veuen cerveses “comercials”?
Doncs que un dia, com vaig fer jo, facin el pas. Hi ha vida fora d’Estrella, Moritz, San Miquel… Que no en deixin de veure, perquè no són dos mons renyits. La cervesa pausteritzada, industrial, és com el Don Simon. Esmorzant pots veure un got de Don Simon, però en beguis massa. Però en un dinar, un bon sopar, si et conviden a casa d’uns amics, portaràs un bon priorat o un bon penedès. De la mateixa manera que està de moda menjar bé, per què no beure bé, també… Si està de moda l’slow food i els productes de proximitat, també ho encaixen les cerveses artesanes, que no deixen de ser un líquid de proximitat. Va estretament lligat. Si menges bé, veu bé.
Hi ha el handicap del preu…
Sí, cert. Potser d’aquí a un temps seran més econòmiques. Però mai podran estar al mateix preu, perquè no es pot produir el mateix litratge.
Suposo que un altre consell que donaries als que no beuen habitualment cervesa artesana és que vinguin a la fira d’Igualada…
Sí, i tant! És una fira que es fa a Igualada, a la capital de l’Anoia. Sortint de la fira podran anar a molts locals a dinar o a sopar o a continuar fent tasts de cerveses artesanes. No volem fer una fira tancada, és una fira oberta. Convidem a tothom a venir a la fira i, a més, amb l’afegit que la gent d’Igualada no haurà d’agafar el cotxe. Podem sortir de casa i anar a peu fins a La bastida.
http://anoiadiari.cat/entrevista/bernat-damaso/

La taverna Cal Macarró, de Calaf, s’endu el premi Estel Blanc-18 abril 2010

El guardó li va ser concedit per ERC Anoia

societat
Diumenge, 18 abril 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D’un cop d’ull
Aquest divendres Bernat Dámaso, promotor de la taverna Cal Macarró, va recollir el premi Estel Blanc, un reconeixement que lliura cada any ERC Anoia en el transcurs del sopar que commemora la proclamació de la República Catalana. L’acte va comptar amb la presència del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras.
Dámaso va ser l’encarregat de recollir el premi Estel Blanc, que enguany arribava a la sisena edició. El guardó, en reconeixement al compromís de Cal Macarró ‘amb la defensa de la llengua, la cultura, les tradicions i el patrimoni del nostre país, com a nucli i essència de promoció de la cultura i de la música que es fa als Països Catalans’, arriba quan la taverna ja no és en funcionament, ja que el local va tancar portes aquest febrer després que no se li renovés el contracte d’arrendament
http://anoiadiari.cat/societat/taverna-cal-macarro-calaf-endu-premi-estel-blanc/
Resultado de imagen de Joan Barnés de Calaf , director comercial de l'AnoiaDiari

Joan Barnes Barbero

Director de projectos Comerciales en AnoiaDiari i director Ejecutivo en Dyneke S A
 experiencia Actual
  1. DYNEKE SA.,
  2. anoiadiari·cat
 experiencia Anterior
  1. Director comercial de La Veu de l’Anoia,
  2. Catalana de construccions de Calaf SL,
  3. BMS sl.

Resultado de imagen de Dyneke S A

Joan Barnés, nou director comercial de l’AnoiaDiari

S’incorpora al mitjà líder de l’Anoia per impulsar nous projectes

societat
Dimarts, 12 gener 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D’un cop d’ull
Després de tancar l’any 2015 amb unes xifres d’audiència que el consoliden com el mitjà líder al territori i amb l’objectiu de donar impuls a nous projectes comercials, el grup editor de l’AnoiaDiari ha incorporat Joan Barnés com a nou Director Comercial de l’empresa.
L’igualadí Joan Barnés, natural de Calaf, té una dilatada experiència en el sector publicitari així com en l’àmbit dels mitjans de comunicació locals. Amb la seva incorporació a un equip jove d’editors, periodistes i col·laboradors, l’AnoiaDiari emprén aquest any nous projectes comercials i de continguts al servei dels seus lectors.
http://anoiadiari.cat/societat/joan-barnes-nou-director-comercial-anoiadiari/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión