El pressupost del present 2017 Calaf- primer ‘Alcalde respon’ de l’any

 

El pressupost del present 2017 centra bona part del primer ‘Alcalde respon’ de l’any

Dissabte 28/01/2017
Una cinquantena de ciutadans es van interessar pels números del present exercici i van plantejar altres qüestions que els preocupen relacionats amb la recollida de residus, el mobilitat i el deute amb Aigües de Manresa
'L'alcalde respon' celebrat el gener de 2017
'L'alcalde respon' celebrat el gener de 2017

La quarta sessió de ‘L’alcalde respon’ de Calaf, celebrada el passat diumenge 22 de gener, va servir per presentar, davant la ciutadania, el pressupost del consistori calafí per a l’exercici 2017. Un pressupost aprovat en el passat ple de desembre gràcies a l’acord a què l’equip de govern va arribar amb el grup municipal de Convergència i Unió (CiU). En la sessió l’alcalde, Jordi Badia, va agrair i es va felicitar de “la voluntat de diàleg i la capacitat d’entesa” que han tingut els dos grups, alhora que va convidar al Grup d’Independents per Calaf (GIC) a canviar d’actitud i sumar-se a la feina.

Feta la presentació inicial, per par de l’alcalde, la regidora d’Economia i Finances, Montserrat Mases, va ser l’encarregada de presentar totes les xifres en detall.
El pressupost, en detall
Tal i com va exposar la regidora, el pressupost per a 2017 presenta un superàvit inicial, amb un import total d’ingressos previstos de 5.328.868,72 euros i de 5.162.086,90 euros de despeses. Les inversions previstes per al proper any destaquen de manera especial ja que creixen un 594,42% respecte el darrer pressupost aprovat, que era el de l’any 2015. En total, 769.973,70 euros dels quals gairebé la meitat -350.000 euros- estan destinats a la Llei de Barris, amb l’objectiu d’arranjar una part dels carrers del nucli antic i per l’adequació de la Unió Calafina.
Cal tenir present que un 60% de les inversions previstes estan subvencionades per la Generalitat de Catalunya i per la Diputació de Barcelona. Aquest és el cas de la partida de 198.000 euros corersponent als projectes previstos a través de les Meses de Concertació de la corporació provincial, com l’adequació de la Sala d’actes municipal o la utilització dels solars en desús, també fan incrementar les inversions. En aquest capítol d’inversions també s’hi contemplen els 50.000 euros per a les set propostes que s’han escollit a través de les votacions dels ‘Pressupostos participatius’.
Una altra partida important és la de Promoció Econòmica. Les actuacions previstes en aquest camp tenen un pressupost de gairebé 728.000 euros amb un augment del 60%. Inclouen l’estudi topogràfic i mediambiental per al polígon de Solanelles, la potenciació d’empreses existents, la dinamització del comerç local. També es té en compte la formació, els programes per a emprenedors, el seguiment del projecte de museïtzació de les botigues de la plaça Gran i la dinamització a través de fires com l’EcoFira o l’Agro Alta Segarra.
La regidora Montserrat Mases també va detallar que l’apartat d’ajuts a les famílies passa de 15.000 a 30.000 euros, el que suposa un increment del 100%. Aquest punt del pressupost inclou aspectes vinculades a la pobresa energètica, la suficiència alimentària, les beques per a material escolar i llibres, les beques esportives i les noves beques culturals.
En el darrer punt de l’exposició, la regidora també va parlar del deute del consistori destacant l’increment d’amortització que figura en el pressupost de 2017. Pel que fa al deute, la previsió és finalitzar el 2017 al 85,68% del deute, tenint en compte el deute financer i el no financer.
Altres qüestions plantejades durant ‘L’alcalde respon’
A més de detallar les xifres del pressupost, la quarta sessió de ‘L’alcalde respon’ també va servir perquè els ciutadans poguessin plantejar, a l’equip de govern, diferents qüestions que els preocupen. En concret, es va parlar de la millora de la recollida selectiva, problemes amb els guals o el deute amb Aigües de Manresa del qual, tal i com va explicar Jordi Badia, no hi ha cap novetat, pel que totes les opcions es mantenen obertes amb l’objectiu que la resolució final sigui el màxim de satisfactòria. Pel que fa a la recollida selectiva, es van avançar alguns detalls del futur i proper projecte de recollida porta a porta amb el qual estan treballant els municipis membres de la Mancomunitat de l’Alta Segarra
http://www.calaf.cat/actualitat/noticies/el-pressupost-del-present-2017-centra-bona-part-del-primer-alcalde-respon-de-lany-100.html

Subvenció de la Diputació de Barcelona de 46.500 euros per millorar el camí del Rentador

Dilluns 30/01/2017
L’ajut s’emmarca en el Programa complementari de millora i manteniment de camins de l’ens provincial que permetrà actuar en vials de 71 municipis de la comarca de l’Anoia
Fotos presentació millora camí Rentador
Fotos presentació millora camí Rentador

La Diputació de Barcelona destinarà 1.434.877,69 euros aquest mandat (2016-2019) a la millora i manteniment de camins municipals de l’Anoia.  Concretament, en la comarca de l’Anoia s’arranjaran 71 camins, gràcies a la sol·licitud que han fet 32 del total de 33. Amb la millora d’aquests camins, s’arranjarà l’accés a 154 nuclis de població aïllats, 660 masies disseminades i 667 accessos a explotacions agràries i ramaderes. En el cas de Calaf, l’ajut ascendeix a 46.471,75 euros que permetrà seguir millorant el camí dels Prats de Rei, conegut popularment com el camí del Rentador. 

A nivell global, el Programa complementari de millora i manteniment de camins està dotat econòmicament amb 11,2 MEUR i se’n beneficiaran un total de 257 ajuntaments que són els que han demanat aquest ajut. En conjunt, s’arranjaran 549 camins, que suposen uns 1.650 km i representen el 9% del total de camins municipals de la demarcació de Barcelona.
La presentació del programa va tenir lloc el passat dijous a Calaf. Hi va participar l’alcalde, Jordi Badia, juntament amb el diputat d’Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, que va remarcar la seva importància ja que l’objectiu de la Diputació de Barcelona és “facilitar l’assentament de la gent al territori, mantenint unes infraestructures bàsiques que garanteixen la mobilitat dels veïns a diferents nuclis, urbanitzacions, masies disseminades i explotacions agrícoles, per un millor equilibri del territori i l’accés a l’economia productiva en l’àmbit rural”.
Gràcies al programa, es podran crear 200 llocs de treball temporals durant l’execució de les obres, beneficiant-se més de 185.000 usuaris directes d’aquests camins. També amb aquests arranjaments, es millorarà l’accessibilitat a 900 nuclis de població aïllats i urbanitzacions, 4.400 masies disseminades i 3.200 explotacions agràries i ramaderes.
Les bases del programa
El programa de millora i manteniment de camins municipals té un pressupost d’11,2 MEUR per al mandat 2016-2019, a raó de 2,8 MEUR per any i amb un import màxim per municipi de 50.000 euros. Durant l’any 2016, els ajuntaments van demanar l’ajut per arranjar algun dels seus camins d’acord amb  uns criteris establerts com, per exemple, la urgència , ja sigui per reducció de riscos imminents, estabilització de talussos o restitució de la vialitat.
Entre els criteris que s’han tingut en compte a l’hora de donar aquests ajuts hi ha la connectivitat a nuclis disseminats, especialment en el cas d’accés a nuclis disseminats en l’entorn rural, la ràtio d’importància social  a partir dels quilòmetres de camins per 1.000 habitants, l’aportació econòmica municipal i la importància territorial dels camins en l’àmbit territorial municipal a partir de la ràtio de quilòmetres de camins per l’extensió quilòmetres quadrats del terme municipal.
 http://www.calaf.cat/actualitat/noticies/subvencio-de-la-diputacio-de-barcelona-de-46.500-euros-per-millorar-el-cami-del-rentador.html

Un estudi de la Diputació planteja transformar la carretera de Manresa en un passeig continu per als vianants

Dimarts 31/01/2017
L’estudi s’ha dissenyat segons els conceptes de l’espai públic urbà d’integrar una via urbana amb trànsit, pacificant-la, ampliant les voreres per als vianants, i reduint la velocitat màxima dels vehicles per fer-la compatible amb la circulació de ciclistes i per donar seguretat
Presentació estudi carretera de Manresa
Presentació estudi carretera de Manresa
La Diputació de Barcelona ha realitzat un estudi de millora de la travessera de la carretera N141b / BV1001, la carretera de Manresa, al seu pas pel nucli urbà de Calaf. El document, que fa una proposta per pacificar aquesta via, generant un passeig arbrat i apostant per una mobilitat segura i sostenible, ha estat lliurat pel diputat d’Infraestructures Viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, a l’alcalde, Jordi Badia.
L’estudi s’ha dissenyat segons els conceptes de l’espai públic urbà d’integrar una via urbana amb trànsit, pacificant-la, ampliant les voreres per als vianants, i reduint la velocitat màxima dels vehicles per fer-la compatible amb la circulació de ciclistes i per donar seguretat.

El document  preveu la transformació de la travessera en un passeig continu per als vianants i arbrat amb plàtans i altres tipus d’arbrat, amb voreres amples i contínues, ombrejat, accessible, permeable, segur, ben il·luminat i atractiu. El futur traçat del passeig es projecta afavorint al màxim els espais per a vianants i per als ciclistes.

Actualment, la travessera, situada al sud del municipi, té una secció típica de carretera amb dos carrils de doble sentit de circulació, amb una amplada de calçada que va variant segons el tram, i que en els trams de gran amplada afavoreix l’excés de velocitat. Pràcticament, en tot el tram urbà de la travessera hi ha voreres en els dos marges de la carretera que compleixen amb els criteris d’accessibilitat.
http://www.calaf.cat/actualitat/noticies/un-estudi-de-la-diputacio-planteja-transformar-la-carretera-de-manresa-en-un-passeig-continu-per-als-vianants-100.html

Swing Tenes Band a Calaf el 19 de Febrer a la Sala d´actes Municipal a les 18 hores

https://www.facebook.com/swingtenesband/


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fábrica de Fideos COGORNO S.A-PERU

LA LEYENDA DE LAS TRES MARÍAS, Alnitak, Alnilam y Mintaka,constelación de Orión

Una planta versátil: ¿Cuáles eran las numerosas aplicaciones del Cannabis en el antiguo Egipto?- La empresa Soria Natural ya esta comercializando las gotas de CBD con THC DEL CANNABIS en Méjico